Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, maar die zelfkennis scherpstellen is niet noodzakelijk gemakkelijk.. Velen onderschatten hun eigen talenten, omdat die voor jezelf vaak vanzelfsprekend zijn.
Daarom vertel ik je in deze -eerste (spannend!) – blogpost over “de omgevingsbevraging” een krachtige tool om je talenten (en vaak ook kernwaarden) te ontdekken of scherp te stellen.
Een omgevingsbevraging?
Het is niet makkelijk om objectief naar jezelf te kijken. Je bent “gewoon” geworden aan jezelf waardoor je vaak niet meer ziet wat voor anderen net opvallend is, net zoals je makkelijker veranderingen ziet bij mensen die je minder vaak ziet dan bij hen die je dagelijks ziet. Zo zien we soms ook onze eigen talenten over het hoofd. Een omgevingsbevraging is een erg sterke tool om je te helpen die blinde vlekken zichtbaar te maken, een enorm waardevolle basis voor zelfreflectie en persoonlijke groei.
Het woord zegt het al zelf: je bevraagt je omgeving, zij vertellen je welke talenten (en erg vaak ook waarden) hen meest opvallen.
Het doel van een omgevingsbevraging is niet om jezelf te veranderen, integendeel: het dient om je bewust te worden van je natuurlijke sterktes en overtuigingen. De resultaten van zo’n bevraging kunnen bovendien ook echt deugd doen en je zelfvertrouwen (verder) verstevigen.
Hoe begin ik daar aan?
Een omgevingsbevraging kan zo formeel of informeel zijn als jij wilt – maak het vooral niet te complex!
- Wie bevraag je?
Eerst en vooral: kies voor mensen wiens mening je waardeert en waarvan je weet dat ze het goed met je voorhebben.
Ik raad m’n klanten altijd aan om aan minstens 5 – maar meer mag zeker en vast – mensen uit hun omgeving te bevragen.
Zorg daarbij voor een divers publiek, mensen die je in verschillende contexten kennen. Denk aan (ex-)collega’s, vrienden, familieleden, en zelfs klanten of leveranciers als dat relevant is. - Wat vraag je?
Keep it short & simple, hoe meer vragen je stelt, hoe groter de drempel voor de anderen is om te antwoorden..
Zelf heb ik één vraag gesteld: Wat vinden jullie mijn 5 meest positieve eigenschappen?
Ik beloofde m’n vrienden ook eeuwige dankbaarheid én een drankje als beloning, maar ik ben er zeker van dat ze het anders ook wel gedaan zouden hebben 🙂
Bijvragen kunnen bijvoorbeeld zijn:
– Waarvoor zou je mij om hulp vragen?
– Naar welke van mijn eigenschappen kijk jij op? Waarom?
– Als je één eigenschap van mij zou kunnen lenen, welke zou het dan zijn en waarom? - En praktisch?
Whatever works for you.. ik heb mijn omgevingsbevraging via mail & whatsapp gedaan omdat ik zo geschreven antwoorden kreeg, wat de verwerking handiger maakte.
Maar het kan gerust ook in een gesprek, of zelfs via een google form bijvoorbeeld. Dat laatste maakt de verwerking makkelijker, maar kan ook een hogere drempel zijn voor de bevraagden.
Het is vaak ook handig om er een deadline aan te koppelen – en eventueel een vriendelijke reminder te sturen na een paar dagen (hoe zijn we soms zelf :)) - Verzamel en analyseer de feedback
Verzamel je de antwoorden in één overzichtelijke lijst.
Ik deed dat in excel, omdat ik dat handig vind om het te bewaren én dan kan je er later nog iets leuks mee doen (blijf vooral lezen!)
Analyseer de antwoorden:- Welke talenten en/of waarden komen regelmatig voor?
- Cluster gelijkaardige begrippen. Ik kreeg bijvoorbeeld vaak “glimlach”, “vrolijk”, “blij”, “positief”, “opgewekt” terug, die heb ik gebundeld als “lach”, omdat ik dat ook zo bij mezelf herkende.
- Zie je verschillen tussen input uit de verschillende hoeken?
Dat kan betekenen dat je een ander deel van jezelf toont afhankelijk van de omgeving waarin je je bevindt. Dat hoeft zeker niet slecht te zijn, wel waardevol om even bij stil te staan of je dat bewust doet of niet? En waarom? Zo kan het bijvoorbeeld ook een teken zijn dat je je niet 100% comfortabel voelt in die context – en dat kan je energie kosten.. - Welke inzichten waren nieuw voor je? Herken je jezelf hierin?
Als er verrassingen tussen zitten, of zaken die je niet kan thuisbrengen, stel gerust wat bijvragen. - Zijn er talenten die je misschien meer kunt inzetten in je werk of leven?
- Neem ook zeker de tijd om de feedback te laten “binnenkomen”.
Toen ik de antwoorden kreeg heb ik bij quasi elk antwoord tranen in m’n ogen gehad of geweend. Ik worstelde toen echt met m’n zelfvertrouwen en kon niet geloven hoe positief mensen over me spraken. Dat heeft een enorme impact op me gehad, want als de mensen die ik het liefste zie, zo over mij denken, dat moet daar toch wel iéts van aan zijn?!
En zelfs als ik vandaag die lijst heras, kreeg ik opnieuw de tranen in m’n ogen. Het grote verschil is wel dat ik me nu wél 100% herken in hun lieve woorden – omdat ik nu ook zo over mezelf denk. Ongelofelijk trots & dankbaar dat ik dat bereikt heb – met fantastische mensen aan m’n zijde! - Vat de inzichten samen
De output van deze oefening is sowieso enorm waardevol als basis voor heel wat beslissingen in je leven, zowel professioneel als privé. Je kan bijvoorbeeld op basis van de lijst je voornaamste talenten en waarden toevoegen aan je CV en verwerken in je LinkedIn-profiel om dat nog wat meer diepte te geven.
Als je worstelt met je zelfvertrouwen kan de lijst ook helpen om jezelf hier (zeker in het begin) vaak aan te herinneren. Maak er daarom iets moois van dat je op een plek te bewaren die je dagelijks ziet: naast je spiegel, op je bureau, aan de binnenkant van de toiletdeur, in je agenda, als bladwijzer, achtergrond-afbeelding van je smartphone…
Met mijn exel-lijst maakte ik een word cloud (met zo’n gratis online word cloud generator – ik gebruikte wordart.com/create). Die heeft een hele tijd in mijn kleerkast gehangen, zodat ik die elke morgen zag 🙂
Ik gebruikte de lijst trouwens ook om mezelf te beschrijven op m’n website 🙂
Wat doe ik hier nu mee?
Zodra je een duidelijk beeld hebt van je talenten, kun je deze inzichten gebruiken om bewustere keuzes te maken in je loopbaan en persoonlijke leven.
Als je weet wat je natuurlijke sterke punten zijn, kun je werk zoeken dat daar goed bij past.
Ook kun je ontdekken welke omgevingen het beste aansluiten bij je waarden, wat vaak zorgt voor meer voldoening.
Ik hoop alvast dat je hier iets aan gehad hebt – en misschien wel je eigen omgevingsbevraging doet, om te ontdekken wat anderen al lang in jou zien.
Veel succes
& keep on smiling!
No responses yet